«Brave: The Videogame» – Κριτική

 Είδατε μια νέα ταινία και σας άρεσε; Ε, τότε, δοκιμάστε και το παιχνίδι (αν υπάρχει) που βασίζεται στην ταινία. Μπορεί να σας ανταμείψει. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια  η κατάρα των movie tie-in είναι ένα από τα πλέον γνωστά φαινόμενα του gaming. Βλέπουμε διάφορα studio, τα οποία ετοιμάζουν βεβιασμένα ένα νέο τίτλο, η κυκλοφορία του οποίου να συμπίπτει με την κυκλοφορία της ταινίας. Φυσικά, αργότερα έχουμε να κάνουμε με ένα μέτριο και μισοτελειωμένο αποτέλεσμα, γεμάτο τεχνικά προβλήματα. Δεν λείπουν όμως, και οι φωτεινές εξαιρέσεις που ευτυχώς δίνουν το κάτι το παραπάνω. Εξαιρέσεις όπως το Epic Mickey ή τίτλοι της Pixar, όπως το Wall-E και η σειρά Toy Story.

Τα ονόματα τίτλων που ανήκουν σε Disney και Pixar, δεν είναι καθόλου τυχαία. Το Brave, η νέα animated κινηματογραφική παραγωγή από τις δυο προαναφερθέντες εταιρίες . Μολονότι η ταινία δεν κυκλοφορεί άμεσα στην ελληνική αγορά, αλλά εντός Σεπτεμβρίου έχουμε ήδη το videogame που βασίζεται στο έργο και, κατά συνέπεια διάφορες πτυχές του σεναρίου στα μάτια μας. Όλα καλά μέχρι εδώ… Νέο project από την Pixar, tie-in της ταινίας και όλα αυτά, πριν καλά-καλά  προβληθεί η ταινία στις  ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Βρισκόμαστε στα Higlands, έναν πανέμορφο τόπο με διάφορες περιοχές και αμέτρητους θρύλους. Εκεί, κατοικούσε κάποτε η πριγκίπισσα Μερίντα, η κόρη του Βασιλιά Φέργκους και της Βασίλισσας Έλινορ. Γεμάτη ζωντάνια και περιέργεια, η Μερίντα, η οποία είχε αναπτύξει ένα εντυπωσιακό ταλέντο στην τοξοβολία, δεν είχε καμία διάθεση να παραμείνει πιστή στις παραδόσεις της πατρίδας της. Το μόνο που ήθελε ήταν να χαράξει το δικό της μονοπάτι στη ζωή.  Όταν όμως δε δώσει την πρέπουσα σημασία σε ένα αρχαίο έθιμο, θα φέρει το χάος στο Βασίλειο. Λογικό να υπάρξουν ενδοιασμοί για την ιστορία… Δεν είναι και πρωτότυπη, άλλωστε. Παρόλα αυτά, είναι συμπαθητική και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ευχάριστα χωρίς να κουράσει τόσο.

Ο οπτικός τομέας μας προσφέρει ψυχεδελικά χρώματα που ντύνουν άψογα τους χαρακτήρες και το Βασίλειο, παρουσιάζοντας ένα άρτιο οπτικά αποτέλεσμα. Τα επίπεδα, όπως είναι αυτονόητο, μοιάζουν μεταξύ τους, χωρίς όμως να απογοητεύουν. Κάθε νέος κόσμος, έχει και μια διαφορετική φρεσκάδα. Φυσικά δεν λείπουν και τα bugs, τα οποία μετριούνται ευτυχώς στα δάχτυλα και δεν μειώνουν την όλη εμπειρία όπως άλλα μεγαθήρια του gaming. O ακουστικός τομέας από την άλλη, είναι επιεικώς μέτριος και στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορος. Τα μουσικά θέματα είναι τις περισσότερες φορές εκτός τόπου και χρόνου, ενώ τα voice-over αγγίζουν τη μετά βίας τη μετριότητα.

Και καθώς περνάμε στο gameplay, παρατηρούμε γνώριμα χαρακτηριστικά. Τα platforming στοιχεία κυριαρχούν σε όλη τη διάρκεια του campaign, αν και δεν είναι πλήρως υλοποιημένα. Κάτι που είναι τουλάχιστον εμφανές, είναι η επιρροή των δημιουργών από τη σειρά Rachet And Clank. Η κάμερα, δυστυχώς, ώρες-ώρες αποτελεί τεράστιο πρόβλημα καθώς είναι στατική και ουκ ολίγες φορές χάθηκα στο κενό, προσπαθώντας να ξεφύγω από κάποιο ενοχλητικό bugΜπορούμε να καταστρέψουμε διάφορα αντικείμενα, ή να εξολοθρεύσουμε εχθρούς και αμέσως μετά να ανταμειφθούμε με νομίσματα. Νομίσματα τα οποία καταλήγουν σε διάφορα –ας τα πούμε- checkpoints, μέσω των οποίων μπορούμε να αναβαθμίσουμε τόσο τις δυνάμεις, όσο και τις ικανότητες μας. Παράλληλα, ενώ ταξιδεύουμε αποκτάμε μια ποικιλία μαγικών δυνάμεων για το τόξο μας. Ας μην ξεχνάμε πως η Μερίντα έχει απύθμενο ταλέντο στην τοξοβολία. Επιπρόσθετα, ο κόσμος χωρίζεται σε μικρούς κόσμους στους οποίους μπαίνουμε με τη βοήθεια πυλών. Αφού ολοκληρώσουμε τον ένα, σειρά παίρνει ο επόμενος, και πάει λέγοντας. Και όλα αυτά σε 8 ώρες. Not bad για ένα movie tie-in. Καθόλου θα έλεγα.

Εν τέλει, το Brave είναι μια αξιοπρεπής προσπάθεια. Πρόκειται για έναν τίμιο τίτλο που απευθύνεται σε κοινό μικρότερης ηλικίας και αυτό που κάνει, το κάνει σωστά. Τσιμπάτε σε μεγάλο price-drop.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *