«Kingdom Hearts HD 1.5 Remix» – Review

Το Kingdom Hearts HD 1.5 Remix αποτελεί την πρώτη συλλογή επανακυκλοφορίας της γνωστής σειράς και περιέχει το αρχικό Kingdom Hearts, το Chain of Memories, καθώς και το 358/2 Days, όλα τοποθετημένα πριν το Kingdom Hearts 2. Η σειρά αγαπήθηκε από το κοινό εξαιτίας του επιτυχούς παντρέματος του κόσμου της Disney με αυτόν του Final Fantasy και της μαγευτικής ιστορίας που ξετυλίγεται στα μάτια του παίκτη.

Το Kingdom Hearts εισαγάγει έναν ήρωα ονόματι Sora, ένα παιδί γεμάτο όρεξη για περιπέτειες. Μαζί με τους φίλους του Riku και Kairi αναζητούν νέες περιπέτειες, ώσπου ορμώμενοι από το τροπικό νησί στο οποίο ζουν αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε ένα σύμπαν γεμάτο από ήρωες και ανταγωνιστές της Disney, αλλά και του Final Fantasy. Ως αποτέλεσμα ήρωες και από τα δύο σύμπαντα κάνουν την εμφάνισή τους, όπως οι Donald και Goofy ως βασικοί βοηθοί του Sora, ο Mickey, ο Πίτερ Παν κ.α., αλλά και οι Cloud, Selfie, Tidus από τη γνωστή JRPG σειρά. Το gameplay όμως διαφέρει αρκετά από αυτό των FF, όντας πιο action και λιγότερο strategy, ενώ και οι τυχαίες αναμετρήσεις εκλείπουν.

Η έκδοση Final Mix, που μέχρι πρότινος αποτελούσε αποκλειστικότητα της Ιαπωνίας, περιλαμβάνει στην HD μεταφορά, εκτός από βελτιωμένα γραφικά και ανανεωμένο soundtrack, νέα όπλα και εχθρούς, καθώς και διαφορετικές τοποθεσίες αντικειμένων σε σχέση με την αρχική έκδοση. Παρόλα αυτά, το gameplay παραμένει ίδιο, απλοϊκό και άμεσο, με τα προβλήματα του παρελθόντος να παραμένουν. Η κάμερα είναι προβληματική σε σημεία και δυσκολεύει το platforming, με την κατάσταση να εξομαλύνεται όταν ο Sora μαθαίνει νέες τεχνικές κίνησης στο χώρο. Επίσης, η δημιουργία των Gummi ships παραμένει περίπλοκη και αποθαρρύνει τον παίκτη να από το να ασχοληθεί με την εν λόγω επιλογή.

Τα γραφικά είναι αισθητά ανανεωμένα. Τα χρώματα είναι πιο ζωντανά, τα μοντέλα των χαρακτήρων σφύζουν από ζωή, ενώ τα αντικείμενα στο βάθος είναι πιο λεπτομερή. Ο παραδεισένιος κόσμος της Disney έχει αποδοθεί ικανοποιητικά, με τον κάθε κόσμο να έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα, αν και τα περιβάλλοντα είναι σχετικά άδεια. Επίσης, ο ρυθμός ανανέωσης των καρέ μένει σταθερός στα 30 fps, τομέας που σίγουρα είχε περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα σε μια HD επανακυκλοφορία. Τέλος, η αναλογία ευρείας οθόνης βοηθάει αρκετά στην παρακολούθηση της μάχης και αντισταθμίζει κάπως την ενοχλητική κάμερα.

Το Re: Chain Of Memories έχει υποστεί και αυτό ορισμένες αλλαγές. Αν και είχε κυκλοφορήσει αρχικά στο Game Boy Advance, επανασχεδιάστηκε για το PS2, με τη τωρινή μεταφορά σε HD να ακολουθεί. Ύστερα από μερικές ώρες εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι πολλές περιοχές από το αρχικό KH έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί. Εύλογα κιόλας, καθώς αυτή τη φορά ο Sora πορεύεται μέσω αναμνήσεων από την προηγούμενη επίσκεψή του σε αυτούς τους κόσμους. Η διαφορές και βελτιώσεις έγκεινται στο gameplay, όπου αντί ο ήρωας να χρησιμοποιεί αποκλειστικά το Keyblade, πρέπει να ενεργοποιεί κάρτες. Αν και στην αρχή φαντάζει περίπλοκο, η εξοικείωση μαζί του προσφέρει πιο έντονες μάχες, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί σε στυλ Final Fantasy με τυχαία ενεργοποίηση, μεταφέροντας τον ήρωα σε κλειστό πεδίο μάχης. Παρομοίως, η μετάβαση από το ένα δωμάτιο στο άλλο γίνεται με τη χρήση αντίστοιχων καρτών, πράγμα που ενθαρρύνει την εξερεύνηση.

To Kingdom Hearts 358/2 Days, το οποίο αρχικά είχε κυκλοφορήσει για το DS ως spin-off τίτλος, ουσιαστικά πρόκειται για μια έκθεση από videos συνδεόμενα μεταξύ τους με κείμενα, χωρίς να προσφέρει καμία αλληλεπίδραση με το χρήστη. Αν και με βελτιωμένη ανάλυση και νέα voice overs, η τρίωρη διάρκειά τους δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω εκτός από επιπλέον πληροφορίες για την ιστορία και το σύμπαν της σειράς για όποιον ενδιαφέρεται (π.χ. ο Roxas εμφανίζεται και στο Kingdom Hearts2).

Συνοψίζοντας, το Kingdom Hearts HD 1.5 Remix επανέφερε τη δημοφιλή σειρά στο προσκήνιο, με το αντίστοιχο 2.5 να έχει ημερομηνία κυκλοφορίας το 2014, και αποτελεί ιδανική ευκαιρία για ενασχόληση με τη σειρά και προθέρμανση έως την κυκλοφορία του τρίτου κεφαλαίου στα συστήματα νέας γενιάς. Τα ελάχιστα προβλήματα που δεν έχουν εξαλειφθεί δεν αλλοιώνουν την εμπειρία, η οποία ακόμα και μετά από τόσα χρόνια παραμένει συναρπαστική. Το μεγάλο μειονέκτημα της έκδοσης που πρέπει κάποιος να έχει στο νου του πριν προβεί σε αγορά είναι ότι τα δύο παιχνίδια είναι παικτά, ενώ το τρίτο μόνο προς παρακολούθηση…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Παναγιώτης Σαραντόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *