«Need For Speed Rivals» – Review

Το Need For Speed Rivals είναι η πρόσφατη προσθήκη στη γνωστή racing σειρά. Ύστερα από τις επιτυχημένες κυκλοφορίες της Criterion τα τελευταία χρόνια (Hot Pursuit, Most Wanted) το νέο NFS υποσχόταν κάτι το διαφορετικό, ιδιαίτερα αφού το σχεδιασμό του θα αναλάμβανε άλλη ομάδα ανάπτυξης, η επονομαζόμενη Ghost Games. Όμως, από την πρώτη στιγμή κιόλας που κάποιος θα πιάσει το τιμόνι θα καταλάβει ότι ουσιαστικά ο τίτλος δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια διαφορετική προσέγγιση του Hot Pursuit. Λέγοντας διαφορετική γιατί ενώ οι μηχανισμοί του gameplay παραμένουν σχεδόν αυτούσιοι, μερικές σημαντικές αλλαγές και προσθήκες το κάνουν να διαφέρει ως ένα βαθμό. Κατά πόσο όμως αξίζει η ενασχόληση μαζί του αν μοιάζει τόσο πολύ με τον προκάτοχό του;

Ο τίτλος προσφέρει δύο επιλογές παιχνιδιού. Ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει είτε να διασχίζει τους δρόμους της Redview City ως παράνομος racer είτε ως cop. Όποιο και αν επιλέξει στην αρχή θα ακολουθήσει ένα μικρό tutorial, ενώ η μετάβαση από τη μία επιλογή στην άλλη γίνεται εύκολα και όποτε το θελήσει ο παίκτης μέσω του menu.

Μόλις ο παίκτης βρεθεί στο δρόμο θα παρατηρήσει την πιο σημαντική αλλαγή στο παιχνίδι· ο χάρτης είναι ενιαίος και η ροή του gameplay αδιάκοπη, καθώς ο παίκτης μπορεί να αποκτά πρόσβαση στους αγώνες απλά οδηγώντας μέχρι την τοποθεσία έναρξής τους, αλλά Burnout Paradise. Μια επιλογή που από τη μία πλευρά συντελεί σε αυτήν την διατήρηση της ροής αλλά που η έλλειψή της είναι άξια απορροίας από την άλλη είναι αυτή του pause. Το παιχνίδι δεν μπορεί να σταματήσει και όταν ο παίκτης το επιχειρήσει πατώντας το αντίστοιχο κουμπί θα αντικρίσει το menu ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζονται τα τεκταινόμενα στο background. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το παιχνίδι είναι να επιστρέψει σε ένα hideout ο racer ή σε ένα office ο cop αντίστοιχα, που παίζουν το ρόλο του γκαράζ.

Στο γκαράζ λοιπόν είναι διαθέσιμες όλες οι επιλογές του παιχνιδιού. Υπάρχει η λίστα με τα διαθέσιμα αυτοκίνητα, μια στοιχειώδης δυνατότητα παραμετροποίησης της εμφάνισης τους, ενώ έκπληξη αποτελεί η εμφάνιση των μηχανικών βελτιώσεων. Αν και δεν αποτελούν τίποτα τρομερό, αυτές βελτιώνουν κλιμακωτά βασικά στατιστικά του αυτοκινήτου, όπως τη μέγιστη ταχύτητα, την επιτάχυνση, καθώς και την αντοχή του σε χτυπήματα με έτερα οχήματα και εμπόδια. Επίσης, είναι διαθέσιμη η επιλογή και η αναβάθμιση των διάφορων techs, δηλαδή του εξοπλισμού ( jammer,spike,turbo κτλ) για την αντιμετώπιση των αντιπάλων.

Την άσκοπη περιήγηση στην πόλη έρχεται να αποτρέψει ένα υποτυπώδες σενάριο, το οποίο υπάρχει απλά για να προσφέρει ένα ιστορικό και μια κλιμάκωση στην όλη εμπειρία, θέτοντας κάποιες δοκιμασίες που πρέπει να εκπληρωθούν για να προχωρήσει παρακάτω.

Όσον αφορά στο gameplay, ο τίτλος ως arcade racing game προτρέπει τον παίκτη να έχει συνεχώς πατημένη τη σκανδάλη και ενίοτε να τραβάει χειρόφρενο για να εκτελεί την πάντα εντυπωσιακή πλαγιολίσθηση σε συνδυασμό με τη χρήση του nitro boost για διατήρηση της ταχύτητας και περαιτέρω ώθηση. Η οδήγηση είναι απολαυστική σε αυτούς τους φρενήρεις ρυθμούς, αλλά όχι απροβλημάτιστη. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο παίκτης θα συγκρουστεί με επερχόμενο όχημα επειδή αυτό εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή στην οθόνη ή θα διαλυθεί από τις συγκρούσεις και τα techs αντιπάλων, οπότε η επισκευή του μέσω ενός βενζινάδικου είναι επιτακτική.

Ο παίκτης μαζεύει Speedpoints, πόντους δηλαδή τερματίζοντας σε αγώνες, στους οποίους μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση απευθείας από το μενού του γκαράζ είτε οδηγώντας μέσα στην πόλη με τη βοήθεια της επιλογής Easy Drive, μιας μορφής GPS. Όσο περισσότερους αγώνες παίξει συνεχόμενα ή γενικά όσο περισσότερο προκαλέσει την αστυνομία κερδίζει multiplier level,γεγονός που κάνει την απόκτηση πόντων πιο εύκολη αλλά και την καταδίωξή του συνάμα πιο δύσκολη. Αν το αυτοκίνητό του καταστραφεί ολοκληρωτικά ή συλληφθεί χάνονται όλα τα speedpoints που έχει μαζέψει καθώς και το multiplier. Σε αυτήν την κατάληξη συμβάλλει η άκρως επιθετική αντίπαλη νοημοσύνη, που αρκετές φορές ασφυκτιεί τον παίκτη και δεν τον αφήνει να επιστρέψει σε ασφαλές hideout. Η εμφάνιση των cops είναι σχεδόν δεδομένη σε κάθε αγώνα πράγμα που πολλές φορές θα αναγκάσει τον παίκτη να πατήσει restart. Όμως αυτό δε γίνεται ενώ είναι σε καταδίωξη και είναι εκνευριστικό καθώς η μόνη λύση είναι η αποφυγή και η επιστροφή σε κρησφύγετο. Επίσης, σε μεγάλες ταχύτητες ο παίκτης είναι δύσκολο να διακρίνει την προτεινόμενη πορεία και ουκ ολίγες φορές παρεκκλίνει από αυτήν, καθώς το GPS αποδεικνύεται άβολο σε αυτήν την περίπτωση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε να ολοκληρώσει εύκολα την κούρσα ούτε να αποφύγει τους κυνηγούς του.

To multiplayer του τίτλου είναι αρκετά καλά δομημένο, ενώ είναι δυνατόν να γίνονται όλες οι αποστολές του single player την ίδια στιγμή. Μέχρι 6 παίκτες μπορούν να βρεθούν ταυτόχρονα στο χάρτη και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Εκτός από τον απευθείας συναγωνισμό, ένας racer μπορεί να βοηθήσει έναν άλλον όταν αυτός βρίσκεται σε καταδίωξη, ή αντίστοιχα ένας cop να συνδράμει τους όμοιούς του στο έργο τους. Η σύνδεση είναι αρκετά σταθερή, όμως λίγες φορές παρατηρήθηκε lag στην απόκριση του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα αυτό π.χ. να συνεχίζει την πορεία του χωρίς να ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε ενέργεια εκτελέσουμε.

Η λίστα με τα αυτοκίνητα είναι σχετικά μικρή- γύρω στα 20 για κάθε mode- αλλά είναι προσεκτικά διαλεγμένη. Αξίζει να σημειωθεί η επιστροφή της Ferrari με αρκετά λατρεμένα αυτοκίνητα, ενώ την εντύπωση κλέβουν η McLaren P1 και η Hennessey Venom GT που αποτελούν τα κορυφαία αυτοκίνητα στο κάθε career. Νέα αυτοκίνητα προστίθενται με τον καιρό είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή, ενώ αλλά μπορούν να ξεκλειδωθούν μέσω του Overwatch.

Το Overwatch είναι ένα app του nfsnetwork που μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω κινητών/tablets ή του pc. Σε αυτό ο παίκτης μπορεί από τη μία πλευρά να εκπληρώσει διάφορες δοκιμασίες ώστε να ανέβει επίπεδο, ξεκλειδώνοντας νέα challenges για την απόκτηση νέων αντικειμένων παραμετροποίησης και νέα αυτοκίνητα. Από την άλλη, μπορεί σε real time χρόνο να βλέπει την πορεία του στο χάρτη, αλληλεπιδρώντας με το αυτοκίνητο του ή και σε άλλους παίκτες με τις διαθέσιμες ιδιότητες. Για παράδειγμα, ενώ βρίσκεται εν μέσω αποστολής στην κονσόλα και το αυτοκίνητο του έχει υποστεί ζημιά, μπορεί να το επισκευάσει χρησιμοποιώντας το repair tool μέσω του Overwatch. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα αυτοκίνητα άλλων παικτών, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Είναι μια ωραία προσθήκη που μπορεί να βοηθήσει αρκετά σε δύσκολες αποστολές, ιδιαίτερα στην τελευταία του racer mode.

Στον τομέα των γραφικών, η χρήση της Frostbite 3.0 δίνει στον τίτλο πλεονέκτημα σε επίπεδο καταστροφολογίας, αλλά από την άλλη αποδεικνύεται κάπως βαριά για τα συστήματα τωρινής γενιάς. Αποτέλεσμα είναι σε αρκετά σημεία και ιδιαίτερα όταν η ταχύτητα που έχει αναπτύξει το αυτοκίνητο είναι υψηλή να παρατηρούνται frame drops. Επίσης, την εμφάνισή του κάνει το φαινόμενο aliasing, καθώς και το pop-up, αφού αρκετά αντικείμενα εμφανίζονται μόλις ο παίκτης φτάσει αρκετά κοντά τους. Παρόλα αυτά, οι λεπτομέρειες στα αυτοκίνητα είναι ικανοποιητικές και τα τοπία πανέμορφα και με αρκετή ποικιλία. Ο οδηγός τρέχοντας σε τέτοιες ταχύτητες δεν καταλαβαίνει πότε περνάει από τις ηλιόλουστες πεδιάδες σε βουνά και φαράγγια, ενώ η δυναμική απεικόνιση του καιρού συμβάλλει στην ρεαλιστικότερη απόδοση της εμπειρίας.

Ηχητικά, το παιχνίδι διαπρέπει. Οι ήχοι των κινητήρων έχουν αποδοθεί τρομερά, βγάζοντας όλη την ωμή δύναμη των supercars, με αυτούς των εξατμίσεων και των ελαστικών ιδιαίτερα στο drifting να ακολουθούν. Το soundtrack αποτελείται από dubstep remixes και πιο soft τραγούδια που δεν κουράζουν άλλα ταιριάζουν απόλυτα στην arcade φύση του παιχνιδιού.

Ανακεφαλαιώνοντας, το Need For Speed Rivals αποτελεί έναν ποιοτικό racing τίτλο, που αν και μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το Hot Pursuit και δεν προσφέρει τίποτα καινοτόμο από αντίστοιχες δημιουργίες, καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Μπορεί στην προηγούμενη γενιά να μην δικαιολογεί απόλυτα την ύπαρξή του, όμως στη νέα γενιά κονσολών ο τίτλος έρχεται αναβαθμισμένος και προτείνεται η ενασχόλησή μαζί του σε κάποια από αυτές αν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα εφόσον βρισκόμαστε ακόμα στο launch τους και παιχνίδια τέτοιου είδους εκλείπουν.

Παναγιώτης Σαραντόπουλος

Βαθμολογία: 8

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *