«we.own.the.sky» – The Glass/Nails EP (Review)

 Όσο περνάει ο καιρός, συνειδητοποιώ όλο και πιο πολύ πως στην ελληνική μουσική σκηνή δεν κυκλοφορεί μόνο σαβούρα, αλλά υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα που προσπαθούν κρατήσουν ένα υψηλό επίπεδο στην ποιότητα. Δε θα κάτσω να κάνω αναφορές σε ονόματα και τίτλους, θα μιλήσω απλά για το είδος της post-rock στην Ελλάδα, το οποίο αποδεικνύεται πώς είναι ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό. Μέχρι τώρα παρακολουθούσα τους  Adolf Plays The Jazz,  τους gravitysays_i  και τους Misuse, ένα εξαιρετικό post-rock συγκρότημα που έχει καταφέρει να χτίσει ένα σεβαστό και τίμιο όνομα στο χώρο. Ολόκληροι Mogwai τους ζήτησαν για support. Αυτό λέγεται επίτευγμα. Ας μη τα πολυλογώ, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την post-rock που «εξάγουμε» ως χώρα. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, αυτό το συμπέρασμα, βέβαια. Μια νέα μπάντα που έπεσε πρόσφατα στην αντιλήψη μου είναι οι we.own.the.sky, από Ελλάδα και αυτοί. Είναι πολύ ευχάριστο να ανακαλύπτουμε νέες προτάσεις και νέα πράγματα, ενώ μέχρι πρότινος βρισκόνταν στην αφάνεια. Το εντυπωσιακό είναι πως το είδος της post-rock αρχική να ευδοκιμεί στη χώρα μας και δη, μια περίοδο που κανείς δε θα περίμενε να γνωρίσει άνθιση μια τόσο εξειδικευμένη μορφή μουσικής. Και μόνο για την προσπάθεια τους, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που μπορούν και ξεχωρίζουν ανάμεσα στη μουσική βρωμιά της Ελλάδας.

Το γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει τους ήχους των Mogwai, των Explosions In The Sky ή των Mono, δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι we.own.the.sky ξεφεύγουν από το συγκεκρίμενο στυλ, χαρίζοντάς μας πανέμορφες μελωδίες και παίζουν ορχηστρική ροκ σύμφωνα με τον αρχικό ορισμό του instrumental post-rock. Τους κάνει να ακούγονται πρωτότυποι και διαφορετικοί, φωτίζοντας και γυρνώντας στις ρίζες της ορχηστρικής ροκ.

Ας μιλήσουμε και λίγο για την ίδια τη μπάντα όμως… Οι we.own.the.sky (ο ουρανός αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλά post-rock συγκροτήματα, όπως οι Collapse Under The Empire κλπ) αποτελούνται από πέντε άτομα (τρεις κιθάρες, μπάσο και ντραμς) και έρχονται από την Αθήνα.  Πειραματίζονται με διάφορα είδη μουσικής, αλλά πάντα κινούνται γύρω από τον πυρήνα της instrumental rock. Τα κομμάτια ακούγονται εύκολα. Ο δίσκος πάλι, έχει συνοχή, ομαλή ροή και σε τραβάει να το ακούσεις από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να βαρεθείς. Όπως κάθε post-rock άλμπουμ που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το The Glass/Nails EP φροντίζει να δίνει την αίσθηση πως ακούμε ένα ενιαίο κομμάτι, ή μια ενιαία σύνθεση (όπως γουστάρει ο καθένας). Η εκπληκτική ατμόσφαιρα δηλώνει παρούσα και είναι σίγουρο πως θα συνεπάρει και τον πιο απαιτητικό ακροατή. Αξίζει να αναφέρουμε πώς τα κομμάτια προσφέρονται για οποιαδήποτε στιγμή και για κάθε διάθεση. Οι κιθάρες άλλοτε είναι γλυκές και σε ταξιδεύουν, και άλλοτε σκληρές με ήχο παραμόρφωσης που τονώνει το ηθικό της στιγμής.

Το The Glass/Nails Ep μου κράτησε συντροφιά αρκετές στιγμές και αυτό το εκτιμώ. Τι κατάφεραν να κάνουν με αυτό το δίσκο οι we.own.the.sky; Να χτίσουν ένα δικό τους προσωπικό φράγμα, το οποίο θα αποτελέσει παρακινητικό παράγοντα για να ξεπεράσουν τον εαυτό τους την επόμενη φορά. Άλλωστε, το μέλλον προβλέπεται λαμπρό για τους we.own.the.sky…

Ακούστε εντελώς δωρεάν τον πρώτο δίσκο των we.own.the.sky από εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *